Zelené potraviny : Výživa na míru  
header image

 

Zelené potraviny

Vše zde uvedené a rozepsané platí výhradně pro produkty značky Green Ways s.r.o., která zaručuje nejvyšší možnou kvalitu a antioxidační aktivitu zelených potravin na trhu, neplatí to pro jiné značky zelených potravin, u kterých nelze nic zaručit. Tyto produkty se neprodávají běžně v obchodech, jsou dostupné pouze přes síť prodejců GW, proto k dostání u mně. Mám s těmito produkty dlouhodobou zkušenost a mohu se za ně zaručit.

V čem jsou zelené potraviny odlišné od ostatních potravinových doplňků?

Především tím, že narozdíl od klasických potravinových doplňků jde o racionálními, celostní potraviny.

Jaký je účinek zelených potravin na organismus?

Jejich složení a účinek na lidský organismus je komplexní. Neobsahují žádné „prázdné“ kalorie, jedovaté látky, barviva, stabilizátory, plnidla, pojidla či jiné nežádoucí nebo nevhodné balasty.

Svým složením jsou nejblíže přirozené racionální stravě. Samy jsou totiž přirozenou a racionální stravou.

Díky svému složení mají na organismus a jeho funkce pozitivní vliv.

Organismus zbavují toxických látek, nežádoucích balastů a usazenin.

Doplňují do organismu základní stavební kameny pro správnou funkci jednotlivých orgánů, metabolismu a imunitního systému (vitaminy, minerály, stopové prvky, antioxidanty, aminokyseliny, nukleové kyseliny, nenasycené mastné kyseliny, enzymy, chlorofyl a několik zcela unikátních látek).

Podporují přímo (přes lehce zásadité pH − 7,5) i nepřímo (zvyšováním přirozené obranyschopnosti) hojení zánětů v organismu.

Působí probioticky.

Působí jako adaptogeny, tedy mají schopnost zvýšenou funkci orgánů a systémů zklidnit a naopak jejich sníženou činnost povzbudit.

Výrazně zpomalují buněčné stárnutí. Zjištěno měřením hodnoty elektronegativity buněčných jader.

Dodávají jak fyzickou, tak i psychickou sílu a vytrvalost, protože mají vysokou bioenergetickou hodnotu.

Nijak zásadně neovlivňují alopatické léky, jejich účinek ani nezvyšují ani nesnižují.

Jejich účinek na organismus je komplexní. To znamená, že jej čistí, hojí jeho záněty, podporují obnovu normální střevní flóry, doplňují do něj důležité látky (vitaminy, minerály, stopové prvky a antioxidanty) a podporují i jeho přirozenou obranyschopnost.

Základní vlastnosti zelených potravin

Účinky zelených potravin by se daly shrnout do šesti základních vlastností:

  • Komplexnost a přirozenost – fytolátky, které zelené potraviny obsahují, zcela vylučují jakoukoli uměle vyrobenou kombinaci. Naopak dávají možnost vyniknout přírodním účinkům zelených potravin.
  • Nasycení a pročištění organizmu v jednom kroku – zelené potraviny jsou nejen komplexní, ale také komplexně působí. To znamená, že účinně vyživují a zároveň pročišťují jednotlivé buňky v lidském organizmu.
  • Vysoký obsah chlorofylu – chlorofyl ze zelených potravin působí protizánětlivě, urychluje hojení ran, popálenin, zlepšuje krevní obraz.
  • Aktivní enzymy – zásluhou přírodních enzymů podporují veškeré chemické procesy v lidském těle.
  • Zásadotvornost – zelené potraviny jsou zásadotvorné. To znamená, že lidský organizmus, který je velmi často překyselený regulují a nastolují v něm rovnováhu.
  • Přírodní antioxidanty – zelené potraviny jsou plné přírodních antioxidantů. To je staví na první příčku v boji s volnými radikály.

Mladý ječmen

Jde o velmi známou rostlinu, která se užívá zejména v obilnictví. Ovšem mladý ječmennejvyšší účinky v období svého růstu. Sklízí se tedy ještě v nezralém stavu. Právě to je totiž doba, kdy je v ječmenu největší množství účinných látek. Mladý ječmen, který se užívá k léčení, se někdy také označuje jako zelený ječmen. Tento název vychází také z jeho sklizně. Při sklizni je totiž opravdu jasně zelený.

Pěstování mladého ječmene značky Green Ways

Probíhá podle bio zásad a za velmi přísných kontrol v nadmořské výšce 1500 m v Utahu na plochách bývalých sopečných jezer. Půda je zde velmi bohatá na minerály a rostliny tak mají výjmečný obsah zásadotvorných živin. Nesmí se používat jakéhokoli hnojení na chemické bázi, žádné pesticidy ani herbicidy. Mladé rostlinky se nechají narůst do 25 centimetrů. V této fázi růstu totiž vykazují nejvyšší obsah užitečných výživných složek. Pak se sklízejí a zpracovávají.

Zpracování mladého ječmene

Také zpracování mladého ječmene probíhá za dodržování přísných hygienických podmínek a navíc velmi rychle. Jakmile jsou listy mladého ječmene sklizeny, musí se opláchnout a vylisovat. Vylisovaný extrakt se pak suší necelé dvě minuty při 31°C. Teplota sušení je klíčová. Při vyšší teplotě by došlo ke zničení významných látek ječmene. Správným sušením vzniká čistý světle zelený prášek.  Ječmen Green Ways je 100% čistý extrakt bez jakýchkoliv přísad!

Mladý ječmen je sušená vylisovaná šťáva, která se šejkruje s vodou nebo rozmíchá ve vodě a pije se. Tím se podporuje i pitný režim. Ječmen Green Ways zaručuje nejvyšší možnou kvalitu a antioxidační aktivitu na trhu. Má krásně sytě zelenou barvu, jde skutečně o 100% čistou štávu, nikoli pomletou trávu či nějaké směsi, jako u jiných značek objevujících se na trhu.

Chlorella pyrenoidosa

Chlorella Pyrenoidosa je jednobuněčná sladkovodní řasa, která se nepěstuje u nás, ale v teplém klimatickém pásmu. Tato řasa je nejbohatším zdrojem chlorofylu, tedy rostlinného barviva, který má protizánětlivý a deodorační účinek, urychluje hojení ran i zánětů. Jedna tableta řasy Chlorella Pyrenoidosa obsahuje milióny chlorellových buněk, které se podílí na ozdravení lidského organizmu.

Pěstování a zpracování chlorelly značky Green Ways

Chlorella Pyrenoidosa je pěstována v pásmu s vyrovnaným slunečním jasem, což ji umožňuje získat nejvyšší výživové hodnoty. Pěstování v jiných zeměpisných šířkách s nevyrovnaným klimatem produkuje chlorellu s velmi nízkou užitnou hodnotou. Každý pěstitel dohlíží, aby prodávaná biomasa obsahovala pouze deklarovaný druh řasy. Výrobce chlorelly používá nejlepší oddělovací způsoby a pěstuje pouze nejkvalitnější kmeny pyrenoidosy. Do venkovních nádrží se přenesou nejlepší vzorky, kde se množí osm dní do dne sklizně. Pak se nádrže pročistí a osadí novou, geneticky nejzdravější kulturou. Existují různé metody k oddělení buněk od kultivačních nečistot. Právě čištění je pro kvalitu velmi důležité. Pro nejkvalitnější a s nejvyšším účinkem produkovanou chlorellu se nikdy nesmí používat chemické čištění.

Řasa je zpracována metodou STEAM, což je nová metoda spreyového sušení, kde ve speciálním „výparníku“ dojde za vysokého tlaku k mžikovému „odpaření“, to je vysušení chlorellových buněk. Při tom zároveň dojde k mikroskopickému narušení buněčných stěn, které zaručí vysokou vstřebatelnost a šetrnost k nutričním látkám.

Mladý ječmen a Chlorella Pyrenoidosa

U těchto dvou potravin působí kouzlo synergie a jejich účinek se ještě znásobí, když se jedí spolu.

Kdo může zelené potraviny užívat?

Jak dospělí, tak i děti. V zásadě lze říci, že zelené potraviny lze užívat od narození až po věk důchodový. Zelené potraviny lze užívat i v těhotenství a v době kojení.

Jaký je vliv ZP na hmotnost?

ZP hmotnost nezvyšují, mohou dokonce přispět k jejímu snížení. Při konzumaci 60−80 tbl. řasy denně nebo 6−8 lžiček MJ denně nebo při kombinaci MJ a řasy v polovičních dávkách je zabezpečen dostatečný přívod živin pro daný den. ZP však nikdy nemohou nahradit běžnou stravu.

Lze během užívání zelených potravin pocítit subjektivně nějakou změnu?

Při užívání zelených potravin pocítí na sobě subjektivně jejich pozitivní účinek kolem 80 % jejich uživatelů.

Proč a jak často se objevuje při užívání zelených potravin očistná reakce?

Očistná reakce se objevuje přibližně u 40 % jejich uživatelů. Spočívá v přechodném zhoršení stavu, laboratorních hodnot či příznaků chorob, jichž je uživatel nositelem. Důvodem je především uvolnění škodlivin usazených ve tkáních, systémech a orgánech a jejich vylučování z organismu. To se děje především detoxikací v játrech a jejich následným vylučováním ledvinami. Pokud tyto cesty nestačí, začne se tělo škodlivin zbavovat pokožkou.

Jak dlouho může očistná rekce trvat a jak během ní postupovat v dávkování zelených potravin?

Očistná reakce většinou netrvá déle jak 2−3 týdny. Pokud její projev je pro uživatele snesitelný, pak není nutné stávající dávkování měnit. Pokud však únosný není, je třeba dávkování zelených potravin snížit, občas i úplně přerušit, vyčkat odeznění či zmírnění očistné reakce a pak se postupně vrátit k původnímu dávkování.

Je rozdíl v dávkování zelených potravin u dospělých a u dětí?

Děti ve věku do tří let mají dávkování vždy individuální, a pokud jsou plně kojeny, pak postačí, když zelené potraviny užívá pouze kojící matka. Je vhodné, aby poslední denní dávku zelených potravin užívala spíše odpoledne než večer, protože energie v nich ukrytá může způsobovat přílišnou čilost kojence v době, kdy by měl spát. Starší děti a děti do 40 kg hmotnosti pak užívají poloviční dávku, dětem nad 40 kg již lze podávat stejnou dávku jako dospělým.

Jaká je maximální denní dávka zelených potravin?

Maximální denní dávka zelených potravin v podstatě neexistuje. Jedná se o zdravé potraviny a nelze se jimi předávkovat. Dávky se pohybují u dospělých u řasy 3x 3−4 tablety denně a u mladého ječmene pak 2x 1 lžička denně.  Pokud chcete vědět, jaká dávka zelených potravin pokrývá denní potřebu všech důležitých látek, pak je to 60−80 tablet řasy a 6−8 lžiček mladého ječmene denně. Pokud budete užívat zelené potraviny v kombinaci, pak na pokrytí denní dávky živin vám postačí jen jejich poloviční množství, tedy 30−40 tablet řasy a 3−4 lžičky mladého ječmene denně.

Je vhodné užívat řasu chlorelu i mladý ječmen dohromady?

Užívání samotného mladého ječmene či řasy chlorely je vždy pro organismus významným přínosem, nicméně používání obou zelených potravin v kombinaci je tím nejlepším, co můžete pro své tělo z hlediska zdraví udělat. Užíváte-li zelené potraviny společně, nemusíte používat tak velké dávky a účinek zelených potravin se v tomto případě násobí.

Čím se sladkovodní řasa chlorela a mladý ječmen od sebe ve svém složení liší?

Obě zelené potraviny mají ve svém složení mnoho společného (například vitaminy, minerály, stopové prvky, chlorofyl, aminokyseliny a nukleové kyseliny). Řasa obsahuje na rozdíl od mladého ječmene například vlákninu, přírodní antibiotikum, CGF (růstový faktor, který čtyřnásobně urychluje růst normální střevní flóry). Mladý ječmen má ve svém složení oproti řase navíc mohutné antioxidanty (GIV a SOD) a vysoké množství enzymů. Podrobné složení je uvedeno v knihách o produktech a na příbalových letáčcích.

Může se objevit alergie na zelené potraviny?

Jistě to nelze zcela vyloučit. V ojedinělých případech se to stává a je vždy třeba rozlišit, zda se jedná o primární alergii, či nadměrnou reakci, nebo o tak zvaný souběh (to je stav, kdy se se zahájením užívání zelených potravin objeví alergická reakce jiného původu, nicméně uživatel ji spojuje se zelenými potravinami). Řasa obsahuje metabolity chlorofylu, látky zvané feoforbidy, které mohou být příčinou vzniku primární alergie. Obsažené množství feoforbidů je hluboko pod přípustnou normou (max. 60 mg / 100 g) a současně to něco vypovídá o seriózním přístupu výrobce směrem ke spotřebiteli. Pokud se podezření na alergii objeví, je třeba užívání zelených potravin přerušit, počkat na odeznění této reakce a pak zkusit zelené potraviny pozvolněji nasadit zpět. Jestliže se stav opakuje, pak se jedná s největší pravděpodobností o projev primární alergie na zelenou potravinu a nelze ji dále podávat. Alergie na řasu nebo ječmen se objevují velice sporadicky a dosud nebyl zaznamenán případ, že by uživatel měl alergii na oba produkty zároveň.

Lze zelené potraviny užívat jen vnitřně?

Zelené potraviny se nemusí užívat jen vnitřně. I při jejich vnitřním použití lze kromě polykání využít zejména u řasy cucání v ústech. Obecně lze zelené potraviny používat k obkladům, zásypům, do mastí, k výplachům i klystýrům.

Jaké jsou kontraindikace užívání zelených potravin?

Pro řasu chlorelu

–         stavy po operacích žaludku, tenkého, tlustého a slepého střeva (do 1−2 měsíců po operaci)

–         stavy akutního zhoršení M. Crohn či ulcerózní kolitidy, kdy se objevuje ve stolici zejména krev

–         alergie na řasu

–         neúměrná očistná reakce, kdy se ani po snížení dávky a prodloužení intervalu podávání řasy stav reakce nezlepšuje

–         autoimunitní onemocnění nepřiměřeně reagující na podávání řasy

–         těžké, chronické průjmy nebo zvracení

–         stavy po transplantacích orgánů a tkání na zásadní imunosupresivní léčbě

 

Pro mladý ječmen

–         probíhající aktinoterapie (radioterapie, ozařování)

–         stavy po operacích žaludku, tenkého, tlustého a slepého střeva (do týdne po operaci)

–         alergie na mladý ječmen

–         neúměrná očistná reakce, kdy se ani po snížení dávky a prodloužení intervalu podávání mladého ječmene stav reakce nezlepšuje

–         těžké, chronické průjmy nebo zvracení

–         autoimunitní onemocnění nepřiměřeně reagující na podávání mladého ječmene

–         akutní záněty hlubokého žilního systému

–         akutní plicní embolizace

–         stavy po transplantacích orgánů a tkání na zásadní imunosupresivní léčbě

 

Lze zelené potraviny kombinovat s jinými potravinovými doplňky?  

Přestože mají zelené potraviny téměř ideální složení, neobsahují některé důležité látky, které jsou pak s nimi vhodné do kombinace.

–         neobsahují koenzym Q–10

–         neobsahují vasodilatační látky (Ginkgo biloba)

–         neobsahují chondroprotektivní látky (glukosamin sulfát, chondroitin sulfát, MSM)

Jak dlouho je vhodné zelené potraviny užívat?

Platí: čím déle, tím lépe. Pamatujte, že škodliviny na nás působí neustále, vždy a všude a nikdy nejezdí na dovolenou. Organismus ke svému životu potřebuje stálý přísun kvalitních živin.Proto je důležité neustále organismus čistit, chránit a posilovat. Pokud se staneme „závislými“ na zelených potravinách, je to to nejlepší, co nás mohlo potkat.

Lze zelené potraviny užívat při dně? Jakým způsobem?

Dna se obvykle léčí dietou, tedy vynecháním červeného masa, salámů, uzenin, silných vývarů, vnitřností, piva, vína, tvrdého alkoholu, luštěnin a dezertních sýrů. Zelené potraviny obecně hladinu kyseliny močové, stejně tak i cholesterolu, LDL cholesterolu a cukru v krvi snižují. Pouze asi u 40 % uživatelů zelených potravin se na konci 1. měsíce užívání může objevit přechodné zvýšení hodnot těchto látek v důsledku probíhající očistné reakce. Do 3 měsíců od zahájení užívání ZP se zpravidla stav upraví. Upozorňujeme však, že zelené potraviny nejsou lékem a nelze jim přisuzovat léčebné účinky.

 Lze zelené potraviny užívat při cukrovce I. typu? Jakým způsobem?

U tohoto onemocnění je třeba za úspěch považovat i skutečnost, že se alespoň zpomalí jeho průběh a oddálí se nástup komplikací, které onemocnění cukrovkou zákonitě postupem času provází. Zelené potraviny jsou při onemocnění cukrovkou vhodné vždy, v žádném případě toto onemocnění nezhoršují, pouze jsou efektivnější u DM II. typu. U DM I. typu je to hlavně o předcházení komplikací. Upozorňujeme však, že zelené potraviny nejsou lékem a nelze jim přisuzovat léčebné účinky.

Jaký je vliv užívání zelených potravin na poruchy spánkového cyklu?

Poruchy spánkového cyklu ovlivňuje především řasa, a to tam, kde příčinou je neklid a stres. Obsahuje totiž aminokyselinu L-Tryptofan, která se metabolizuje na serotonin a ten pak následně na melatonin, který napomáhá usnutí a podporuje kvalitní spánek.

Ovlivní ZP tvorbu žlučníkových kamenů a umí je rozpouštět?

Již vytvořené žlučníkové kameny ZP nijak neovlivní, brání však vzniku nových a růstu stávajících. Vhodná je kombinace 3x 1 lžička MJ a 3x 6 tbl. řasy s postupným nastoupáním. Pokud jsou vytvořené kameny nad 8 mm, není se třeba ani obávat jejich spontánního odchodu v rámci očistné reakce. Menší se na cestu dát mohou.

Lze zelené potraviny užívat při ekzémech a lupénce? Jakým způsobem?

Podle reakcí uživatelů se v případě ekzémů a lupénky nejvíce osvědčilo užívání ZP v tomto dávkování. Začít kombinací MJ 3x 1 lžička denně a řasy 3x 6 tbl. s velmi pozvolným nastoupáním na tuto dávku. Tedy MJ, resp. řasu, stoupat na 3x 1 lžičku, resp. 3x 6 tbl., takto: 1.−3. den 1/2-0-0, 1-0-0, 4.−6. den 1/2-0-1/2, 1-0-1, 7.−9. den 1/2-1/2-1/2, 1-1-1, 10.−12. den 1-1/2-1/2, 2-1-1, 13.−15. den 1-1/2-1, 2-1-2, od 16. dne MJ 3x 1 lžička denně a s řasou plynule dále stoupat až na doporučenou dávku. Zelené potraviny se užívají nalačno, tedy 30 minut před jídlem nebo 2 hodiny po jídle, vždy však s nejméně hodinovým odstupem od klasických léků. Upozorňujeme však, že zelené potraviny nejsou lékem a nelze jim přisuzovat léčebné účinky.

Je vhodné užívání ZP po úrazech a v době rekonvalescence?

Ano, ZP jsou velice vhodné, protože mohou významně zkrátit dobu rekonvalescence a hojení po operacích a úrazech. 

Jaký je vliv zelených potravin na ledvinové kameny?

Vápenné čili oxalátové − RTG kontrastní, tedy na RTG viditelné − kameny ZP nemohou nijak ovlivnit. Urátové − RTG nekontrastní, na RTG neviditelné − částečně ano. Přesto stojí za vyzkoušení, minimálně po dobu 6 měsíců, k posouzení jejich efektu. Vhodná je kombinace 3x 1 lžička MJ a 3x 6 tbl. řasy s postupným nastoupáním.

Lze užívat zelené potraviny společně s léky?

Klasické léky a zelené potraviny lze užívat společně v průběhu dne, s jedinou podmínkou. Je vhodné, aby odstup mezi užitím zelených potravin a léku byl alespoň jedna hodina.

Jak je to s užíváním zelených potravin při podávání léků snižujících srážlivost krve?

Zelené potraviny sice obsahují vitamin K, který podporuje srážlivost krve, zároveň však mají i účinek snižující přilnavost krevních destiček, takže ve stabilizovaném stavu se zelené potraviny chovají neutrálně, spíše napomáhají ředění krve. Pokud se však jedná o akutní ucpání hlubokého žilního systému dolních končetin, akutně proběhlou plicní embolizaci, časné stavy po srdečních či mozkových infarktech či stavy geneticky podmíněné zvýšené pohotovosti ke srážení krve a stavy po operacích srdce (chlopenní náhrady, bypassy), pak je užívání zelených potravin spojeno se zvýšeným rizikem vzniku trombu a záleží na uživateli a jeho rozhodnutí, zda i v těchto případech zelené potraviny bude užívat.

Jak postupovat a jak užívat zelené potraviny u autoimunitních onemocnění?

Autoimunitní onemocnění je vrozená porucha imunity, kdy imunitní systém vyrábí protilátky proti vlastním tkáním, což se pak projeví specifickým zánětem. Do skupiny autoimunitních onemocnění patří i některé velmi známé choroby − Crohnova choroba, ulcerózní kolitida, revmatoidní arthritidy, Hashimotova thyroiditída, roztroušená skleróza mozkomíšní, některá kožní onemocnění atd. Ke konzumaci zelených potravin je v tomto případě potřeba přistupovat citlivě a s opatrností. Na doporučené denní dávkování se stoupá velmi pozvolna. Uveďme si příklad. Je doporučeno dávkování mladého ječmene 3x 1 lžička denně a řasy chlorely 3x 7 tablet denně. Dávkování u obou produktů se zvyšuje vždy po 3 dnech, u mladého ječmene vždy po ½ lžičce a u řasy pouze po 1 tabletě. V praxi to pak vypadá následovně:

1.− 3. den            MJ           ½-0–0      řasa          1–0-0

4.− 6. den                           ½-0–½                     1–0–1

7.− 9. den                           ½-½-½                    1–1–1

10.−12. den                            1–½-½                     2–1–1

13.−15. den                            1–½-1                      2–1–2

od 16. dne                            1–1–1                       a řasa pozvolna stoupá dále až na doporučenou dávku.

Obdobně lze zahajovat dávkování u velmi citlivých jedinců nebo při nadměrné očistné reakci organismu.

Obsahují zelené potraviny lepek?

Před zahájením užívání řasy tato otázka většinou nepadne, v souvislosti s mladým ječmenem se objevuje často. Ani řasa ani mladý ječmen lepek neobsahují, a tudíž je lze bez obav podávat u onemocnění celiakie, kde je nutné dodržovat bezlepkovou dietu.

Mohou zelené potraviny užívat těhotné a kojící ženy?

Zelené potraviny lze užívat bez obav jak v době před početím, tak v době těhotenství a v období kojení. Není třeba se ani obávat odchodu škodlivin z organismu těhotné či kojící ženy v rámci očistné reakce. K poškození plodu vlivem zelených potravin nemůže dojít. Občas má těhotná žena problémy s vlákninou obsaženou v řase, zejména pokud je již v pokročilém stupni těhotenství. Nicméně i tento problém lze v pohodě překonat pozvolnějším nástupem v dávkování.

Lze užívat zelené potraviny během probíhající chemoterapie a radioterapie?

Během chemoterapie lze užívat jak řasu chlorelu, tak i mladý ječmen bez omezení. Během probíhající série ozařování čili radioterapie lze užívat bez omezení pouze řasu. Mladý ječmen, jako velmi silný antioxidant, není vhodný, protože léčba ozařováním je založena na skutečnosti, že rakovinné buňky jsou na aplikovanou vlnovou délku vnímavější než buňky zdravé. Přijaté záření způsobí oxidaci plazmy rakovinné buňky a ta umírá. Mladý ječmen by tedy paradoxně rakovinnou buňku chránil před ozařováním. Je vhodné mladý ječmen přestat užívat 3 dny před plánovaným zahájením radioterapie a nasadit jej zpět opět po 3 dnech po jejím skončení.